Cukorbetegség

A cukorbetegség kialakulása

 
Az embernél a cukorbetegség lehet inzulinfüggő (I-es típusú), amikoris a hasnyálmirigy nem termel inzulin, ill. nem inzulinfüggő (II-es típusú) amikor a hasnyálmirigy termel inzulint, de a sejtek nem reagálnak rá megfelelő mértékben. A macskáknál a helyzet több okból is bonyolultabb. Egyes állatok csak átmenetileg cukorbetegek, egyszer inzulin adagolásra szorulnak, máskor nem. A kialakulásában szerepet játszó tényezők is csak bizonyos mértékben hasonlítanak az emberére, alapjában véve eltérőek. A továbbiakban a macskák cukorbetegségének értelmezésében főképpen Dr. Elizabeth Hodgkins több, mint egy évtizedes gyakorlatán alapuló tapasztalatokra fogok támaszkodni (http://yourdiabeticcat.com). Természetesen vannak más nézőpontok is, de azok közel sem annyira logikusak és meggyőzőek, mint az amely a doktornő által kidolgozott szigorú kezelési eljárás alkalmazásán tapasztaltakon alapszik.
 
A tápszerekről szóló szerkesztői írásban már olvashattunk arról, hogy a macskák a szénhidrátokat több okból kifolyólag sem tudják megfelelőképpen hasznosítani. A nyálukból majdnem teljesen hiányzik az amiláz enzim, amely alapvető feladattal rendelkezik a szénhidrátok lebontásának kezdeténél. A májukban egy másik fontos enzim, a glükokináz sem található meg, amely a bélből nagy mennyiségben felszívódott szénhidrátok gyors átalakulásáért lenne felelős. A macskák mája természetes körülmények között a fehérjék lebontásából származó aminosavakat bontják tovább glükózzá, éppen a szervezetük szükségletének megfelelően. A macskák vércukorszintje tehát a májban a fehérjék szabályozott lebontása révén emelkedik, ill. a hasnyálmirigy által termelt inzulin hatására csökken.
 
A tápszerekkel adott szénhidrátok ezt az egyensúlyt zavarják meg, mivel szabályozatlanul és nagymértékben megemelik a vércukorszintet. A megemelkedett vércukorszint a hasnyálmirigy működését gátolhatja, és idővel magát a szervet is károsíthatja.
 
Megfelelő diétával azonban a korai cukorbetegség visszafordítható, és a hasnyálmirigy működése helyreállítható. Összességében pedig azt lehet mondani, hogy a táplálék szénhidrát tartalmának alacsony szinten tartásával az inzulinfüggőség a beteg macskák több, mint 80%-ánál megszűnik. Természetesen minél hosszabb ideig volt cukorbeteg a macska, annál több időre (esetenként több hónapra) van szüksége a hasnyálmirigy regenerálódásához, és annál kisebb a valószínűsége, hogy nem lesz többé inzulinra szüksége.
 
A cukorbetegséget mutató macska a diétát követően sem kaphat más táplálékot. Ezzel a ténnyel is tisztában kell lennünk. A cukorbetegség kialakulásakor elsősorban a magas szénhidrát (sokszor cukor) tartalmú száraztápok jelentik a fő problémát.
 
Az alábbi táblázat a macskák természetes táplálékát és a száraztápok összetételét hasonlítja össze.
 
 
természetes táplálék
száraztáp
fehérje (%)
45-70
22-34
zsír (%)
15-35
10-25
szénhidrát (%)
0-5
35-50
 
Cukorbetegség fennállása esetén tehát alapvető fontosságú a gyors diagnózis, és a cél a táplálék szénhidráttartalmának drasztikus csökkentése.
 
 
Az inzulinfüggő cukorbetegség lehetséges okai
 
A hosszabb ideig fennálló nem inzulinfüggő cukorbetegség inzulinfüggő cukorbetegséggé alakulhat, de az inzulinfüggő cukorbetegség önállóan is előfordulhat, az alábbi okok és tényezők miatt:
 
májgyulladás;
fertőzések;
gyógyszerek, mérgek, amelyek elpusztítják az inzulintermelő sejteket;
öröklött hajlam;
immunológiai megbetegedések, amiloidózis (ld. vesebetegségek).
 
 
Tünetek
 
Fő tünetek:
 
szomjúság
nagy mennyiségű vizelet
elhízás, vagy fogyás
ápolatlannak tűnő bunda


Az elhízás a cukorbetegség kialakulásánál nem hajlamosító tényező, hanem egy jelzés arra, hogy a macska anyagcseréje nincs rendben. Az elhízás és a cukorbetegség nem ok-okozati kapcsolatban vannak tehát, hanem közös okra, a túl magas szénhidrát tartalmú táplálékra vezethetők vissza. A cukorbetegség maga is okoz elhízást, mert a szénhidrátok a hiányos glükóz felhasználás miatt zsírrá alakulnak. Az elhízás így jelzőértékű lehet mind a cukorbetegségre mind pedig az arra hajlamosító állapotra is.
Hosszabb idő után fogyás tapasztalható, mivel a glükóz felszívódásának hiányossága miatt a test fehérjéit (izom, belső szervek) használja fel a szervezet. A lefogyással egy időben rendszerint magas ketonszint mérhető a vizeletben.
 
 
Kezelés
 
Inzulin adagolása
 
Az inzulint szerencsés estben csak átmenetileg adagoljuk, amíg az állat anyagcseréje és belső szerveinek működése helyreáll, éppen a hasnyálmirigy védelmében. Az inzulin adagját rendszeres vércukorszint ellenőrzéssel egybekötve lehet beállítani. A több inzulin túl alacsony vércukorszintet okoz, amelyet a macskák az embernél sokkal jobban elviselnek, de náluk is csökkenteni kell az adagot, ha előfordul. Ha saját magunk adjuk be szubkután (bőr alá), az ellenőrzést közönséges glükóz teszttel is elvégezhetjük. Ha a szénhidrátszegény diéta alatt a macska szervezete regenerálódik, számolnunk kell azzal, hogy folyamatosan csökkenteni kell az inzulin adagját. Ebben az időszakban a rendszeres vércukorszint ellenőrzés nagyon fontos.
 
 
Diéta
 
Alacsony szénhidrát, és magas fehérje tartalmú diéta szükséges a betegség mérsékléséhez ill. megszüntetéséhez. A száraztápok magas szénhidrát tartalmúak, ezért nem adhatóak. A gabonát, rizst, burgonyát, édesburgonyát, répát, gyümölcsöt tartalmazó tápszereket kerülni kell. Elsősorban a kismacskáknak gyártott „junior” nedves (dobozos, tasakos) tápszerek között találhatunk megfelelőt, a felnőtt „adult” és idős „senior” eleségek rendszerint tartalmaznak szénhidrátokat. A diéta a macska egész hátralevő életére szól, száraztápot adva a cukorbetegség újra jelentkezni fog. A nedves tápszerek adása egyébként más betegségek (húgykövesség, kóros elhízás) megelőzésére szempontjából is előnyös.


 

Macskás gyűjtőoldalak